Wat is aromazorg?

Iedere plant op aarde bezit een geurstof; deze wordt gevormd onder invloed van de zon en ligt opgeslagen in kleine holtes en kanaaltjes. Deze geurstoffen, de etherische oliën, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een plant. Ze zijn een opslagplaats van energie en dragers van informatie. Eigenlijk zijn ze "de ziel" of "de levenskracht" van de plant. Al deze oliën hebben bestanddelen die een heilzame werking hebben. Zowel op lichamelijk, geestelijk als energetisch of spiritueel niveau.

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren gewonnen worden uit bomen, planten, kruiden, bloemen en citrusvruchten, b.v. doormiddel van stoomdestillatie, extractie of koude persing.

Met etherische oliën kan men holistisch werken in die zin dat ze een krachtige, positieve werking op lichaam, geest en gemoedsstemming kunnen hebben. Door een goede kennis te hebben van de moleculaire structuur van een etherische olie, kent een goede aromatherapeut de genezende eigenschappen ervan.

Er wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van aromatherapie, maar op medische basis gebruikt men het pas sinds de zeventiger jaren. Men onderzocht de chemische samenstelling van de oliën om hun werking te verklaren. De Franse onderzoeker Franchomme analyseerde de etherische oliën en bepaalde telkens het chemotype van de olie. Dat was een interessante stap vooruit omdat je aan de hand van de samenstelling de werking ook beter begrijpt. Een olie die veel esters bevat, is bijvoorbeeld kalmerend. Ook sesquiterpenen hebben een ontspannende werking. Een olie die veel fenolen bevat, werkt antibacterieel. Alle etherische oliën hebben in meer of mindere mate een antiseptische werking. In deze tijd zou er veel meer gebruikt gemaakt moeten worden van deze eigenschap.

Laat je inspireren door de bijzondere kracht van etherische oliën en leer hun "taal" begrijpen.

Let op! Aromatherapie kan nooit een bezoek aan de huisarts vervangen. Heb je klachten of ben je zwanger, raadpleeg dan een deskundige op dit gebied. Aromatherapie kan in ieder geval ondersteunend werken. Informeer echter eerst over het veilig gebruiken van etherische olien voordat je er zelf eventueel mee aan de slag gaat.